Michel Verlaan, Technical Engineer LXT: “We vinden in ons dagelijks werkleven steeds meer Internet of Things (IoT) apparaten rondom of in het bedrijf. IoT kan enorm innoverend zijn, maar het is belangrijk dat het bedrijfsnetwerk hier klaar voor is. Dit artikel geeft een goed aantal tips over het juist inzetten van IoT in een bedrijfsnetwerk. Als aanvullende tip hebben wij nog; gebruik een IoT managementtool. Met deze tool kun je in één overzicht zien welke IoT apparaten er aan het netwerk zijn gekoppeld en wat de eigenschappen van deze apparaten zijn. Wij zijn van mening dat met deze tips je netwerk klaar is voor de IoT toekomst.”

IoT-apparatuur is voor elke organisatie interessant, onafhankelijk van in welke branche je werkzaam bent. Voorwaarde is wel dat de slimme apparatuur wordt ondersteund door het bedrijfsnetwerk. Om er zeker van te zijn dat je netwerk goed is voorbereid, vind je onderstaand zeven tips.

Richt een IoT-gateway in
Om alle IoT-apparaten en -sensoren te beheren kun je een IoT-gateway gebruiken. Deze dient als brug tussen het domein van de IoT-apparatuur en het netwerkdomein. De gateway vertaalt de protocollen van elk ‘ding’ en stuurt elk uniek stukje IoT-data door naar de meest geschikte bestemming, of dit nu het netwerk is of computers aan de netwerkrand. Daarnaast kun je de gateway ook inzetten om het netwerk realtime als bescherming tegen cyberrisico’s.

Belangrijk: voldoende netwerkcapaciteit en bandbreedte
Om netwerkbronnen zoals bandbreedte automatisch en dynamisch toe te kennen aan IoT-apparatuur kun je een software defined network (SDN) inrichten. Met de inzet van SDN zou elke toepassing optimaal kunnen presteren; ook bij een beperkte hoeveelheid netwerkbronnen. Ook is het belangrijk dat je zorgt dat je wan- en lan-verbindingen voldoende bandbreedte bieden.

Maak de netwerkrand gereed voor de analyse van big-data
IoT-apparaten genereren en verzamelen hun data aan de netwerkrand, waardoor analyse van de data idealiter ook daar plaatsvindt. Dit is ook het geval bij applicaties die binnen seconden moeten reageren op dreigende storingen van apparatuur. Data-analyse binnenin het netwerk gaat ten koste van de snelheid. Daarom is het advies servers aan de netwerkrand in te richten met voldoende verwerkingskracht en capaciteit voor de analyse van big-data.

Stoom het netwerk klaar voor de opslag van big-data
IoT-data kan heel waardevol zijn, maar veel data is dat zeker niet. Ook het zakelijke belang van de data verandert naar verloop van tijd. Denk dus na over de opslagtypen, -lagen en -duur die zich het best voor IoT-toepassingen lenen (opslag in de cloud, MRAM- of 3D XPoint-technologie, etc.).

Upgrade naar IPV6 ter ondersteuning van alle nieuwe apparaten
Belangrijk is dat het netwerk op tijd ondersteuning voor IPv6 biedt, zodat je de opleving van het aantal apparaten voor bent. IoT zal namelijk veel IP-adressen nodig hebben; dit zal moeite opleveren voor het IPv4. Check wel of IoT-oplossingen gereed zijn voor IPv6.

Kies de juiste netwerkbeveiliging
Netwerkbescherming begint bij de uitvoering van risicoanalyses, audits van apparaten en protocollen en de speciale beleidsregels voor IoT. Vraag IoT-leveranciers welke oplossing zij bieden voor elk beveiligingsvraagstuk en voer grondig vergelijkend onderzoek uit voordat je een keuze maakt.

Bewaak het netwerk ter ondersteuning van IoT
Zorg voor een gedegen netwerkbewaking. Kijk nu al naar de mogelijkheden voor aanpasbare en schaalbare netwerkbewaking die rekening houdt met alle variabelen die je voor je IoT-toepassingen in de gaten moet houden.

Heeft u vragen omtrent dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op!

Bron: Computable

Bas Verhoef

%d bloggers like this: